Výroba kvalitních moto brašen

Výroba kvalitních moto brašen
02.04.2013

Jak probíhá výroba moto brašen a jak se starat o údržbu kůže.

 

Výroba moto brašen

Zajímalo nás, podle čeho se orientovat při koupi moto brašen. Pár z nás určitě slýchalo staré moudro, kůži poznáš podle vůně, ale je tomu opravdu tak?

Nechali jsme si vyrobit moto brašny u firmy East Hauz fashion Zdeňka Janáka ze Staré Boleslavi. Když jsme ho oslovili a požádali o výrobu brašen na míru, opravdu jsme nečekali, kolik detailů je vlastně podstatných pro výrobu brašen. Pan Janák nám ochotně vyšel vstříc a díky tomuto brašnáři (původně krejčímu), máme zdokumentovaný celý proces výroby a aby to nebylo málo, tak pro Vás máme od pana mistra pár rad, které snad pomohou dobře koupit výrobky z kůže.

 

 

K obrázku, není co dodat. Vyřezaná kůže, podle předem připravené šablony, která se vytváří v tomto případě z papíru „ohýbá se, ořezává a celkově tvaruje podle místa na motocyklu, kde brašny za pár dnů budou přimontovány“.

 

 

 

Zdeňku, jaká je nejvhodnější kůže pro moto brašny?

Nejvhodnější kůže je „hovězina“ já používám nejraději 3,5 mm silnou, s polyuretanovým lakem a mikro dezénem pro snadnější údržbu. Kůže tím odolá i takovému znečištění, které představuje nepřízeň počasí a ostatní běžné znečištění jízdou na motorce.

 

Docela zajímavý starodávný stroj, určitě neustále řešíš opravy?

Tímhle názorem jsem si docela amatérsky naběhl. Člověk si občas řekne: co je nové, je kvalitní, ale? Zdeněk mi řekl, že tahle mašina (Minerva) je z roku 1969, takzvaně špagátovka, šije velmi silnými nitěmi (špagáty). Tenhle stroj mám 16 let a pouze ho čistím a promazávám.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prozraď nám, k čemu je konkrétně tenhle stroj?

Tímhle strojem protahuju kraje dílů. Je to „šerfka“, kosící stroj na ztenčení hran, které se budou sešívat. Hrany by se jinak musely seřezávat ručně a to je velká otrava…

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak poznám pravou kůži? A jde to vůbec bezpečně rozeznat?

To je docela těžká otázka. Laik to většinou nepozná. Ale nejsnadnější je zkusit zatáhnout hranu (přejet třeba nehtem po hraně kůže), když se hrana krásně zaoblí, je to kůže. Ale jak jsem říkal, je těžké to poznat. Dnešní technologie zpracování, je už na takové úrovni, že je to velmi těžké rozeznat.

 

Na co si dát ještě pozor, když už si chci koupit nějaký výrobek z kůže?

Hlavně na to, aby kůže nepraskala, případně se nelámala v ohybu, nebo neměla šupinky. Pokud to není úmyslná designová úprava.

 

 

 

Minerva z roku 1969.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nožní nýtovačka - lis z roku 1948.

 

 

 

 

 

Lisy požívám tři. Hydraulický - na výsek kůže raznicemi, který má tlak 1 tunu, dále zlatičku, kde se lisují loga za pomocí tlaku a tepla, ty jsou ze 70 let, potom nýtovačku - nožní lis, který je z roku 1948.

 

Zdeňku, pomalu budeš mít brašny hotové, jak je to vlastně s dobou výroby?

Záleží na složitosti. Když dělám nové brašny na míru, jako v tomhle případě, tak je to trochu složitější. Nejdříve je třeba vše rozměřit a vytvořit nějaký návrh, ten následně přenést na papír, kde se dále dokresluje tvar o různé křivky. Pak se, z celkového měření a kreslení vytvoří šablona, podle které vznikají brašny. Při samotné výrobě se ještě dolaďuje šíře jazyků a tvar přezek, vložení výztuhy stěn, uložení případných zámků. Vše musí naprosto přesně sedět. Takové brašny zaberou asi 3 dny práce, od rána až do večera. Jednoduché brašny den, složitější až 2 dny.

 

 

 

 

 

 

Když už máme brašny hotové, jak je opravdu dobře ošetřit proti vodě a ostatním nečistotám?

 V každém obchodě říkají něco jiného…

Nejlepší je, na první nátěr použít přípravek se včelím voskem. Ten kůži zjemní a zvláční. Po zaschnutí (vsáknutí) vetřít vosk proti vodě, případně krém na boty, který se následně vyleští.

 

Zdeňku, děkujeme za čas a především za poskytnutí fotografií.

www.brasnynamotorky.cz

Kalendář akcí
Duben 2024
Po
Út
St
Čt
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Nově registrované firmy
tetování Hořice

Kategorie - Tattoo

Hell Bike s.r.o.

Kategorie - Prodej motocyklů

Indian 1901 Pardubice s.r.o.

Kategorie - Prodej motocyklů

Hospoda na Ostrově

Kategorie - Restaurace

Kontakt

tel.: +420 608883888
e-mail: motocesko@email.cz

Adresa:

HF service.cz, s.r.o.
Benešova 610
284 01 Hlouška, Kutna Hora

IČ: 24762385
DIČ: CZ24762385

Diskuze